Veelgestelde vragen

Waarmee kunnen wij jou helpen?

1. Algemeen

Wie is Crash Move?

Crash Move BV is een Nederlands bedrijf, opgericht in 2015, gevestigd in Tilburg en ingeschreven bij de Kamer van Koophandel onder nummer 61536539.

Wat is het doel van de Crash Move App?

De Crash Move App is een hulpmiddel om in no-time een hulpactie te realiseren. De hulpactie is gericht op levensbedreigende situaties. In essentie gaat het om de tijd totdat de hulpdiensten arriveren, te overbruggen met adequate en effectieve hulp. Daar redden we mensenlevens.

Hoe kan je de Crash Move App downloaden?

De app is te downloaden via de Google store (iOS) of de Play Store (Android). Zoek daar op ‘Crash Move’. De app is niet te downloaden via andere media.

In welke landen werkt de Crash Move App?

De Crash Move App werkt – vooralsnog – alleen in Nederland.

2. Noodsituaties

Tot welke noodsituaties strekt de Crash Move App?

De Crash Move App strekt alleen tot situaties die levensbedreigend zijn. Levensbedreigende situaties zijn onderscheiden in 4 categorieën:

 • Vermissing – een persoon is vermist, het Crash Move netwerk wordt daarover met signalementen ingelicht.
 • Misdrijf – een slachtoffer stuurt stil alarm naar zijn buddy’s, zodat zij de politie voor hem bellen.
 • Ongeval – er vindt een ongeval plaats. Het profiel van het slachtoffer wordt gedeeld met EHBO’ers in de nabijheid, totdat de hulpverleners arriveren.
 • Brand – er woedt brand in een pand, de melder zit opgesloten. Omwonenden helpen de melder ontsnappen.

 

Wat is een Buddy?

Een buddy is een persoon waarmee jij jouw persoonlijke en/of vertrouwelijke informatie deelt en/of vice versa (te denken aan personalia, uiterlijke kenmerken en/of medische gegevens/dossier). Hij of zij kan in nood (ongeval/onwel, brand of misdrijf) voor jou een hulphandeling verrichten. Je buddy ontvangt een hulpvraag op basis waarvan hij of zij kan handelen (zoals bel 112).

Hoe kan ik een buddy toevoegen/verwijderen?

Je kan buddy’s toevoegen via de Crash Move App.

Ga naar ‘Netwerk’ en druk vervolgens op ‘Uitnodigen’. Selecteer vervolgens de persoon die je wilt toevoegen uit je contactenlijst, klik daarna op ‘Volgende’. Je kan vervolgens een sms-uitnodiging versturen. Tot slot krijg je de vraag of je nog een buddy wil toevoegen.

Je kunt al je buddy’s bekijken als je naar ‘Netwerk’ gaat en vervolgens op de gele ‘netwerkknop’ drukt.

Wat is een dierbare?

Een persoon waarmee jij jouw persoonlijke en/of vertrouwelijke informatie deelt en/of vice versa. De ander kan jouw persoonlijke informatie in geval van nood (vermissing) verspreiden onder andere Buddy(‘s) en/of Hulpverleners en/of Burger(s). Denk bij persoonlijke informatie in ieder geval aan personalia, uiterlijke kenmerken en medisch dossier.

Hoe kan ik een dierbare toevoegen/verwijderen?

Je kan dierbare(n) toevoegen via de Crash Move App.

Ga naar ‘Dierbare’ en druk vervolgens op ‘Uitnodigen’ of ‘Handmatig toevoegen’.

 • Gebruik ‘Uitnodigen’ als je een buddy als dierbare wil toevoegen.
 • Gebruik ‘Handmatig toevoegen’ als je een kind of handelingsonbekwame wil toevoegen. Let op: je hebt hiervoor toestemming van de wettelijk vertegenwoordiger van het kind of de handelingsonbekwame nodig!

De App loopt je door het toevoegingsproces heen. Tot slot krijg je de vraag of je nog een dierbare wil toevoegen.
Je kunt al je dierbaren bekijken als je naar ‘Dierbaren’ gaat en vervolgens op de gele ‘knop met hart’ drukt.

3. Applicatie

Is de Crash Move App een vervanger van 112?

Nee, absoluut niet! Bij een noodsituatie is 112 altijd de leidraad. De Crash Move App is een hulpmiddel, dat de tijd totdat de hulpdiensten arriveren overbrugt met adequate en effectieve hulp. Bel in noodsituaties dus altijd eerst 112!

Wat is een Safe Community?

Crash Move is zowel op bedrijfsmatig als op particulier vlak actief. Op bedrijfsmatig vlak zorgt de Crash Move App voor een Safe Area. Op particulier vlak voor een Safe Community.

De Safe Community is een netwerk waarbinnen op alle relevante personen een beroep gedaan kan worden bij een noodsituatie. In geval van nood wordt dus een beroep gedaan op alle personen in de nabijheid (circa 250 meter), die onder bepaalde omstandigheden adequate en effectieve hulp kunnen verlenen. Samen dragen we de zorg voor een veilige gemeenschap!

Wat is een Safe Area?

Crash Move is zowel op bedrijfsmatig als op particulier vlak actief. Op bedrijfsmatig vlak zorgt de Crash Move App voor een Safe Area. Op particulier vlak voor een Safe Community.
Een Safe Area is een vooraf afgebakend gebied waarbinnen een op voorhand ingericht veiligheidsprotocol geldt via de Crash Move App. Door via de App in te checken op de desbetreffende Area, krijgen personen toegang tot alle relevante informatie, zoals plattegronden met vluchtroutes en reddingsmiddelen. Via de App is iedereen dus op de hoogte van hulpmiddelen in hun omgeving, vluchtroutes, het ontstaan van een noodsituatie en hoe zij zichzelf daartegen kunnen wapenen.

Is de Crash Move App vastgelopen?

Probeer het hiernavolgende:

 1. Sluit de Crash Move App af en start hem opnieuw op;
 2. Check in de App Store/Play Store of de Crash Move App is geüpdatet naar de recentste versie;
 3. Verwijder en installeer de Crash Move App opnieuw.

Als het voorgaande niet werkt, neem dan contact op met Crash Move.

Waarom heeft de Crash Move App toegang nodig tot mijn foto’s/camera?

De Crash Move App gebruikt je camera en/of je fotobibliotheek om foto’s te uploaden naar de Crash Move App. Deze foto’s zijn nodig voor hulpverleners om te controleren wie het slachtoffer is.

Waarom heeft de Crash Move App toegang nodig tot mijn contacten?

De Crash Move App gebruikt jouw contacten(lijst) om Buddy’s toe te voegen in de App. Uit je contactenlijst wordt de naam en het telefoonnummer geïmporteerd. Wie je toevoegt aan je Buddylijst bepaal jij als gebruiker zelf.

Waarom heeft de Crash Move App toegang nodig tot mijn locatie?

Jouw locatie wordt slechts in twee gevallen gebruikt. Enerzijds peilt de App je locatie om te beoordelen of je in de buurt bent van een noodsituatie. Dat doet de App met de gedachte dat slechts personen die in de buurt zijn de mogelijkheid hebben om hulp te verlenen. Anderzijds gebruikt de App jouw locatie bij het aanmaken van een noodsituatie, om te bepalen waar de noodsituatie zich afspeelt. Deze locatie wordt doorgezonden aan hulpverleners zodat zij weten waar ze naartoe moeten.

Waarom heeft de Crash Move App toegang nodig tot mijn opslag?

De Crash Move App gebruikt je opslag om foto’s op te slaan. Het opslaan van foto’s heeft twee functies. Enerzijds wordt de opslag gebruikt om foto’s op te slaan die je toevoegt aan het profiel van een dierbare die je handmatig toevoegt. Anderzijds wordt de opslag gebruikt om foto’s op te slaan die je maakt in het kader van signalementen bij een misdrijf, bijvoorbeeld van een vluchtmiddel.

Waartoe heeft de Crash Move App verder toegang?

Er zijn verschillende onderdelen waartoe de Crash Move App verder toegang nodig heeft, voor een goede werking van de Crash Move App. Dat zijn de hiernavolgende onderdelen:

 • Volledige netwerktoegang
 • Weergeven van netwerkverbindingen
 • Voorkomen dat telefoon overschakelt naar slaapmodus
 • Weergeven van wifi-verbindingen
 • Audio-instellingen wijzigen
 • Toegang tot extra opdrachten van locatieaanbieder
 • Gegevens van internet ontvangen

 

In welke taal wordt de Crash Move App aangeboden?

Vooralsnog wordt de Crash Move App alleen in het Nederlands aangeboden.

4. Privacy (AVG)

Wie kan welke gegevens bij een noodsituatie in de Crash Move App zien?

Jouw gegevens worden in principe met niemand gedeeld. Pas wanneer jij jezelf als slachtoffer opgeeft óf een van jouw dierbare(n) jou opgeeft als slachtoffer, worden jouw gegevens gedeeld. Jouw gegevens worden alleen gedeeld voor zover die relevant zijn bij de situatie (bijvoorbeeld je medisch dossier bij een ongeval). Ook slechts degene voor wie jouw gegevens relevant zijn krijgen de gegevens te zien (zoals een EHBO’er).

Welke persoonsgegevens verwerkt Crash Move?

Crash Move verwerkt alleen de hoogst noodzakelijke persoonsgegevens voor een goede werking van de Crash Move App. Dat zijn de hiernavolgende persoonsgegevens:

 • NAW-gegevens;
 • Geboortedatum;
 • Voor en zijaanzicht van het gezicht (foto);
 • Lichaamskenmerken (lengte, postuur, huidskleur, haarkleur, oogkleur, bril en overige kenmerken);
 • Locatie;
 • Bijzondere persoonsgegevens (gegevens omtrent aandoeningen, bloedgroep, allergieën, medicatie, huisarts en apotheek);
 • Certificaten (EHBO/BHV)

Voor ons volledige privacybeleid klik hier.

Welke rechten heb ik met betrekking tot mijn persoonsgegevens?

Crash Move verwerkt persoonsgegevens, ten aanzien van deze verwerking heb jij in ieder geval de hiernavolgende rechten:

 • Recht op inzage van de verwerking van jouw persoonsgegevens. Voor de aanvraag tot inzage, klik hier.
 • Recht op verwijdering van jouw persoonsgegevens. Voor de aanvraag tot verwijdering, klik hier.

5. Accountmanagement

Waar kan ik een account aanmaken?

Als je de Crash Move App download en voor het eerst opstart kan je een account aanmaken. De App loopt je door het hele proces heen, mocht je daaromtrent toch vragen hebben, neem dan contact met ons op.

Ben je je wachtwoord vergeten?

Als je je wachtwoord vergeten bent, kan je je wachtwoord via de Crash Move App opnieuw aanvragen.

De e-mail niet ontvangen? Check dan je Spam/Ongewenst!
Heb je dan nóg geen e-mail ontvangen, neem dan contact met ons op.

Kan ik mijn profielgegevens en/of accountgegevens wijzigen?

Je kunt je profielgegevens te allen tijde wijzigen. Dat doe je in de Crash Move App. Ga naar ‘Gegevens’, klik vervolgens op je eigen foto en tot slot op het onderdeel dat je wilt wijzigen.

Kan ik mijn account verwijderen?

Ja. Je kunt je account te allen tijde beëindigen. Dat doe je door in de Crash Move App naar ‘gegevens’ te gaan, onderin de pagina kan je klikken op ‘Account verwijderen’. Daarna loopt de App je door het verwijderingsproces heen. Mocht je je bedenken, kan je je account binnen 7 dagen herstellen door op ‘Account herstellen’ te klikken in de bevestigingsmail, die je na verwijdering ontvangt.

Kan ik mijn account overzetten op een ander apparaat?

Door in te loggen op je nieuwe apparaat, log je automatisch uit op je oude apparaat. Als je je account wil overzetten, hoef je dus alleen in te loggen op het nieuwe apparaat. Vergeet echter niet om – indien van toepassing – je telefoonnummer te wijzigen. Dat doe je door deze gegevens in jouw profiel te wijzigen.

Kan ik op meerdere apparaten de Crash Move App gebruiken op één account?

Nee. De Crash Move App kan op slechts op één apparaat worden gebruikt. Wanneer je inlogt op een nieuw apparaat, log je automatisch uit op je oude apparaat.

Mijn account is bevroren, wat kan ik doen?

Crash Move behoudt zich het recht voor om een of meerdere account(s) – om welke reden dan ook – te bevriezen. Als je account bevroren is, kan je contact opnemen met Crash Move om te bezien of je account kan worden vrijgegeven.

Mijn accountgegevens zijn niet langer geheim, wat doe ik?

Je accountgegevens zijn strikt persoonlijk en behoren alleen bij jou bekend te zijn.

Als de accountgegevens toch bij iemand anders bekend zijn, wijzig dan onmiddellijk jouw accountgegevens in de Crash Move App. Heeft u helemaal geen toegang meer tot uw account? Neem dan onmiddellijk contact op met Crash Move.

6. Financieel

Hoe kan je je lidmaatschap opzeggen?

Je lidmaatschap opzeggen kan via de website. Via het contactformulier kunt u een verzoek tot het opzeggen van uw lidmaatschap indienen. Crash Move neemt dan zo snel mogelijk contact met u op.

7. Technisch

Wat is het C-ABCDE protocol?

Het C-ABCDE protocol wordt gehanteerd door Crash Move voor het onderzoeken en stabiliseren van een slachtoffer. Dit protocol geeft richtlijnen en adviezen hoe er gehandeld kan worden, de hulpverlenende blijft voor het handelen zelf altijd verantwoordelijk. Het C-ABCDE protocol is goedgekeurd door het Oranje Kruis. Het protocol staat voor het volgende:

 • C: Critical bleeding, het stoppen van een ernstige bloeding heeft altijd de hoogste prioriteit.
 • ABC: Airway, Breathing & Circulation, het verhelpen van problemen aan de luchtwegen (ademen) en/of het op gang brengen van de circulatie (reanimeren).
 • DE: Dissability & Exposure, alle overige problemen aan het zenuwstelsel en problemen bij een blootstelling aan.
Welke telefoonvereisten kent de Crash Move App?

Voor een goede werking van de Crash Move App moet uw telefoon voldoen aan bepaalde vereisten. Je telefoon moet in ieder geval beschikken over:

 1. Locatievoorziening (gps);
 2. De mogelijkheid om applicaties te installeren (smartphone);
 3. De mogelijkheid om te verbinden met zowel een mobiel netwerk als een datanetwerk.

Wij raden de volgende telefoons – of nieuwere versies daarvan – aan:

 1. iphone 6s of hoger;
 2. motorolla G5 of hoger;
 3. samsung J530F of hoger.

Verder raden we met betrekking tot de versie van het Operating System aan:

 1. iOS 12.3 of hoger;
 2. Android 6 of hoger.
Welke netwerkvereisten kent de Crash Move App?

Voor een goede werking van de Crash Move App heeft u een telefoon- én dataverbinding nodig. De kosten van deze verbindingen zijn voor eigen rekening.

Werkt de Crash Move app niet?

Er zijn verschillende redenen waarom de Crash Move App (tijdelijk) niet werkt. Crash Move spant zicht in om de App zoveel mogelijk online te houden, desondanks zijn er redenen waarom de App (tijdelijk) niet (volledig) functioneert.

Probeer het hiernavolgende:

 1. Sluit de Crash Move App af en start hem opnieuw op;
 2. Check in de App Store/Play Store of de Crash Move App is geüpdatet naar de recentste versie;
 3. Verwijder en installeer de opnieuw.

Als het voorgaande niet werkt, neem dan contact op met Crash Move.

Ontvangt u geen notificaties?

Er zijn verschillende redenen mogelijk waarom u geen notificaties ontvangt van noodsituaties in de omgeving. Als u géén notificaties ontvangt, loop dan de volgende stappen even na:

 1. Het kan zijn dat u géén toestemming hebt gegeven voor de Crash Move App om notificaties te versturen.
  1. Op iOS controleert u dit door naar ‘Instellingen’ te gaan. Vervolgens naar ‘Crash Move’ te gaan, dan naar ‘Berichtgeving’ en daar alle vinkjes op groen te zetten.
  2. Op Android controleert u dit door naar ‘Instellingen’ te gaan. Vervolgens naar ‘Meldingen’, dan naar ‘alles weergeven’ (van apps) en tot slot de app ‘Crash Move’ op te zoeken. Bij de app zet je het vinkje op blauw.
 2. Een tweede reden kan zijn dat u niet voldoet aan de ‘bekwaamheidstoets’. Als er een noodsituatie wordt gemeld, kan het zijn dat enkel personen worden opgeroepen die bekwaam zijn om handelingen te verrichten, zoals EHBO’ers. Als je in de Crash Move App géén certificaten hebt toegevoegd of geen certificaten hebt, kan het zijn dat je niet wordt opgeroepen.

Biedt het voorgaande geen oplossing? Neem dan contact op met Crash Move.

Gaat uw batterij snel(ler) leeg?

De Crash Move App maakt gebruik van een geavanceerd systeem om het batterijverbruik zo veel mogelijk te beperken. Desondanks kan het zijn dat uw batterij door het gebruik van de App sneller leeg gaat. Crash Move tracht het batterijverbruik zo efficiënt mogelijk te laten verlopen. Probeer uw versie zoveel mogelijk up-to-date te houden.

Hoe werkt de locatievoorziening van de Crash Move App?

De locatievoorziening binnen de Crash Move App wordt gebruikt om jouw locatie te bepalen. In principe wordt je locatie tot op 4 meter nauwkeurig bepaald. Dat neemt echter niet weg dat door invloeden van buitenaf je locatie niet altijd dermate nauwkeurig te bepalen is (denk aan signaalverstoring door grote metalen objecten in de buurt).
Een manier om je nauwkeurigheid te verbeteren, is door gebruik te maken van Wifi-netwerken.
Wanneer je binnen 250 meter bent van een noodsituatie, kan het zijn dat je wordt gevraagd om hulp te verlenen bij deze noodsituatie.

Hoeveel MB aan opslag is voor de App benodigd?

De grootte van de App varieert regelmatig door onder andere updates. Als richtlijn hanteert Crash Move een vrije opslagruimte van ongeveer 140 MB.

Waar wordt de data van Crash Move opgeslagen?

Crash Move maakt gebruikt van Cloud Hosting voor de opslag van gegevens. In deze cloud worden de gegevens beveiligd opgeslagen.

Hoe beveiligt Crash Move uw gegevens?

Crash Move heeft beveiliging hoog in het vaandel staan. De informatieoverdracht geschiedt daarom via een beveiligde verbinding.

8. Juridisch

Wie mogen de Crash Move App gebruiken?

In principe mag iedereen de Crash Move App gebruiken. Daarop zijn twee uitzonderingen:

 1. kinderen, zij die de leeftijd van 16 jaar nog niet bereikt hebben; en,
 2. anderen die bij de wet zijn aangewezen als handelingsonbekwaam.

  Zij kunnen wél door een handelingsbekwame worden toegevoegd als dierbare, mits die handelingsbekwame daarvoor van de wettelijk vertegenwoordiger toestemming heeft. Zo kunnen zij toch als eventueel slachtoffer in de Crash Move App opgegeven worden.

Hoe zit het met de intellectuele eigendomsrechten?

De intellectuele eigendomsrechten en vergelijkbare rechten berusten uitsluitend en exclusief bij Crash Move. Jij verkrijgt een niet-exclusieve en niet-overdraagbare licentie die niet vatbaar is voor sub-licentiëring, voor het gebruik van de Crash Move App. Die licentie mag uitsluitend gebruikt worden voor niet-commerciële doeleinden.

Zijn er voorwaarden op het gebruik van de Crash Move App van toepassing?

Op het gebruik van de Crash Move App zijn de gebruikersvoorwaarden van toepassing. Deze gebruikersvoorwaarden zijn de regels waaraan je gebonden bent bij het gebruik van de Crash Move App.

Wat gebeurt er bij fraude of misbruik van de Crash Move App?

Crash Move hanteert een zero-tolerence policy als het aankomt op fraude of misbruik. Mocht er fraude of misbruik plaatsvinden, kan Crash Move degene voor (on)bepaalde tijd het gebruik van en/of de toegang tot de Crash Move App ontzeggen. Voorts maakt Crash Move melding bij de politie van fraude of misbruik.

Heeft u weet van fraude of misbruik? Meld het ons hier!

Zijn er bij de deelname aan een Crash Move Training/Workshop voorwaarden van toepassing?

Ja, bij deelname aan een Crash Move Training of Workshop zijn de trainingsvoorwaarden van toepassing. Dit zijn op grote lijn de regels waaraan je gebonden bent bij deelname aan de Training of Workshop.

9. Contact

Heb je geen toegang meer tot je Crash Move account?

Neem onmiddellijk contact met ons op via het contactformulier. Om misbruik te voorkomen, zullen we uw account z.s.m. bevriezen. Nadat je contact met Crash Move hebt opgenomen, nemen wij contact met jou op om het resterende proces te doorlopen.

Wil je een probleem, bug of overige zaak melden?

Crash Move zet zich in om de App zo goed mogelijk te laten werken. Desondanks komt het voor dat er bugs of andere problemen in de Crash Move app zitten. Wij horen graag van die bugs of problemen. Je kunt deze zaken (bugs, problemen of overige technische zaken) melden via ons contactformulier.

Heb je een klacht?

Bij Crash Move nemen we klachten uiterst serieus. We vinden het belangrijk dat we samen werken aan een veilige leefomgeving. Geef je klachten daarom door! Neem contact met ons op!

Wil je je aanmelden als hulpverlener bij Crash Move?

Crash Move is trots op de hulpverleners van Nederland. Alle hulpverleners die een erkende opleiding hebben gevolgd, waardoor zij bekwaam zijn om hulp te verlenen bij een ongeval, krijgen de volledige functionaliteit van de Crash Move App gratis! Ben jij zo’n hulpverlener, maar heb je de Crash Move App nog niet? Neem dan contact met ons op.

 

Crash move logo

Burgemeester van de Mortelplein 43 5037 PJ Tilburg

KvK: 61536539

X
X
X